ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η SLOW ART;

SLOW

7/1/20221 min read

Students with yellow hats passing in front of the Mona Lisa
Students with yellow hats passing in front of the Mona Lisa

Τι είναι η Slow Art και γιατί να γιορτάζεται στη Slow Art Day; Πολλά τα ερωτήματα και θα λύσουμε το μυστήριο παρακάτω.

Αργή Τέχνη λοιπόν είναι μια νέα ματιά στην τέχνη. Μια ματιά (μάντεψε)...αργή! Μια θέαση απολαυστική, χαλαρωτική και παρατεταμένη. Αλήθεια, εσύ πόσον χρόνο πιστεύεις πως αφιερώνει ένας μέσος επισκέπτης του Μουσείου του Λούβρου στη διάσημη Τζοκόντα;

Πιστεύω πως η απάντηση θα σε σοκάρει…

Όσο περισσότερο παρατηρεί κανείς ένα έργο τέχνης τόσο περισσότερα ανακαλύπτει γι’αυτό. Το έργο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας κι εμείς μένουμε να ξαφνιαζόμαστε, ξανά και ξανά.

Στη Slow Art το ‘’μ’αρέσει - δε μ’αρέσει’’ δεν έχει θέση. Όταν μπορείς να γευτείς ένα υπέροχο πιάτο γιατί να μείνεις μονάχα στην πρώτη σου εντύπωση; Έτσι είναι και η τέχνη. Ένα πλήρες, πεντανόστιμο, ευωδιαστό, ενδιαφέρον, εκπληκτικό πιάτο. Θα το γευτείς; Εσύ θα το αποφασίσεις.

Χρόνος

Το Μουσείο του Λούβρου σε έρευνά του παρατήρησε πως οι επισκέπτες περνούν κατά μέσο όρο 15 δευτερόλεπτα μπροστά από τον διασημότερο πίνακα του κόσμου! Αναρωτιέμαι, πλέον δεν έχουμε χρόνο ούτε για να κοιτάξουμε;

Η Slow Art έρχεται να μας επιστρέψει όλα όσα χρειαζόμαστε για μια ουσιαστική σχέση με την τέχνη, χρόνο και συμπερίληψη. Ας τα πιάσουμε όμως με τη σειρά.

Συμπερίληψη

Δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από αυτό που έχεις (και κυρίως από αυτό που είσαι) αυτήν τη στιγμή για ν’απολαύσεις την τέχνη. Ούτε επιπλέον γνώσεις, ούτε κάποιον ξεναγό, ούτε κάποιο βιβλίο τέχνης, ούτε audioguide, τίποτα.

Η τέχνη είναι για όλους εμάς που θέλουμε να παίξουμε μαζί της. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Κι από τη θεωρία στην πράξη

Visitor matching an artwork at the British Museum
Visitor matching an artwork at the British Museum

Πώς μπορείς να βιώσεις αυτήν τη στιγμή από εκεί που κάθεσαι μια εμπειρία Slow Art; Απλά ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

  • Επίλεξε εδώ ένα έργο το οποίο για τον οποιονδήποτε λόγο σε ελκύει αυτήν τη στιγμή (να θυμάσαι σ’αυτό το στάδιο πως δεν μας απασχολεί να γνωρίζουμε τον τίτλο του έργου ή το όνομα του καλλιτέχνη που το δημιούργησε).

  • Αποφάσισε πόσον χρόνο θέλεις να περάσεις μαζί με αυτόν τον πίνακα και εάν το χρειάζεσαι βάλε την αντίστροφη μέτρηση να μετρά από …τώρα!

  • Άφησε τα μάτια σου να κάνουν τα μαγικά τους. Ακολούθησέ τα καθώς χαιδεύουν όλα τα μέρη του έργου που έχεις επιλέξει. Τι βλέπεις;

  • Παρατήρησε τον εαυτό σου και την εμπειρία σου. Τι σκέφτεσαι; Τι νιώθεις;

  • Εάν το χρειάζεσαι κλείσε για λίγες στιγμές τα μάτια σου και όταν τα ξανανοίξεις κοίτα ξανά τον πίνακα σαν να είναι η πρώτη φορά. Αναζήτησε μια έκπληξη.

  • Συνέχισε το παιχνίδι ελεύθερα. Εμπιστεύσου τον εαυτό και τα μάτια σου, ξέρουν καλύτερα!

Θα σε συναντήσω στο επόμενο άρθρο του Blog (ή και κάπου αλλού).

Με την αγάπη μου,
Στεφανία